Mange mennesker er så flove over at være ramt af stress, at de af al magt forsøger at skjule, at de har det dårligt. Det er en skidt strategi, fordi isolation og ensomhed gør det meget værre.
Social kontakt og nærhed med andre mennesker udløser hormonet oxytocin i kroppen, der er med til at genopbygge og hele vores organisme. Samtidig er det nemmere at abstrahere fra sine stresstanker, når man laver noget sammen med andre.
Hvis du gerne vil have det bedre, skal du derfor gøre det stik modsatte af at gemme dig. Del din utilstrækkelighed, dine tanker og bekymringer med andre, tal højt om, hvordan du har det og oplev, hvordan byrden med et snuptag bliver en smule lettere at bære.
Hvis du ikke har lyst til at tale med kollegaer, din familie eller venner og hader tanken om en psykolog, så er der heldigvis andre og mere diskrete muligheder.
Facebookgrupper om stress
På Facebook findes flere grupper, hvor mennesker med stress kan møde andre i samme situation. Det kan være helt livgivende at opdage, at man ikke er alene om at have det ad helvede til og at nogle har det meget værre end en selv.
Belastningsreaktion, tilpasningsrektion eller BDS
Målgruppen for grupperne er mennesker, der er ramt af stress i forskellige varianter og sværhedsgrader, fx belastningsreaktion, tilpasningsreaktion, udbrændthed, BDS osv.
Her er 3 tips til Facebook-grupper om stress:
1. Forum for stressramte
Forum for stressramte er etableret af Stressforeningen, der desværre måtte lukke for nylig på grund af manglende opbakning. Facebook-gruppen eksisterer dog stadig og har i skrivende stund 909 medlemmer, der hjælper hinanden med store og små spørgsmål om stress og giver hinanden råd og opbakning. Et rigtig godt sted at møde ligesindede.
2. Tag stress alvorligt
Tag stress alvorligt er en Facebook-gruppe om stress til stressramte, som administreres af Lars Lautrup Larsen, der tidligere var involveret i Stressforeningens arbejde. Gruppen har 819 medlemmer. Mange af indlæggene er baseret på blogindlæg på Lars Lautrup Larsens blog med samme navn.
Der diskuteres både politik og behandling og alt muligt andet med udgangspunkt i stress. Siden har eksisteret i mange år og er værd at besøge, hvis man er interesseret i stress ud fra et samfundsperspektiv.
3. Belastningsreaktion, udbrændthed, stresskollaps…
Sygeplejerske og stresscoach mv. Linda Clod Præstholm skriver om stress på sin blog og administrerer derudover Facebookgruppen Belastningsreaktion, udbrændthed, stresskollaps, kronisk stress, burnout, der har 612 medlemmer. Hun har også en postcast under navnet Samtaler om stress.
Kender du til Facebookgrupper eller andre online-fællesskaber om stress, som er værd at give videre? Så send mig en e-mail på ks@stressfar.dk, så skriver jeg dem på listen.
Læs også:
Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev her og få automatisk besked, når der er nyt. Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn.
Tak for dine gode råd om online fællesskaber for stressramte – det er så rigtigt, at støtte fra ligesindede kan have stor betydning.
Jeg tænker dog på, om du har erfaring med at kombinere fællesskaber med andre former for selvbehandling? Jeg har selv overvejet at bruge en stresstest som et første skridt, da det kan være hjælpsomt at få et overblik over sit stressniveau og identificere konkrete stressfaktorer. UrbanRun har en online stresstest, som kan være et godt supplement til den støtte, fællesskaber giver. (urbanrun.dk)
Mit indtryk er, at kombinationen af fællesskab og selvindsigt kan hjælpe en til at tage bedre hånd om egen stress. Har du nogle erfaringer eller indsigter omkring, hvordan man bedst kan anvende selvtests og andre…