Støt på 10er
top of page
  • Kim Selsø

Hvordan du genfinder arbejdsglæde og trivsel: Tag med til karriereafklaring hos coach Charlotte Gade

Opdateret: 26. jun.

Arbejdsrelateret stress handler tit om belastende arbejdsvilkår og dårlig ledelse. Men det kan også handle om en generel følelse af ikke at passe ind, ikke at kunne finde sin rette hylde i arbejdslivet.  

 

At vandre rundt i årevis fra det ene ”forkerte” job til det andet uden at ane, hvordan man kommer ud af labyrinten.   

 

At føle, at man ikke bliver forløst. At man ikke får brugt det, man er god til. Det er ikke noget, man går ned på med et brag efter et år eller to, men det slider mentalt, at være i noget, man ikke nyder dag efter dag.

 

 

Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt.

Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn eller send en e-mail med ris eller ros til ks@stressfar.dk.

 

Eller gå hele vejen og støt Stressfar.dk med et frivilligt abonnement på 10er.com

 

At sige ja til noget, som man ikke har lyst til igen og igen. For pengenes skyld måske eller for ikke at gøre andre, f.eks. din chef, vrissen, ked af det eller give ham en undskyldning for at fyre dig. Det med at tilsidesætte sine egne inderste behov og rette ind efter andres ønsker er noget, psykologer har et ord for. Underkastelse, kaldes det.

 

Underkastelse sætter gang i selvkritiske tanker, som forstærker følelsen af konstant at være på mentalt overarbejde, uden at man aner hvorfor.

 

At acceptere et job, man ikke trives i og skylle sine egne behov og ønsker ud med badevandet, er det samme som at underkaste sig. Jeg ved det, for jeg har gået sådan rundt selv i mange år. Men hvad kan man gøre ved det?

 

Genfind arbejdsglæde og trivsel

Jeg har personligt brugt den ikke særlig velegnede strategi at skifte job, når jeg kørte sur i det. Det har jeg så gjort rigtig mange gange. Men der er også en anden mulighed, som jeg blev opmærksom på for noget tid siden: At få noget professionel vejledning, så jeg kan genfinde min arbejdsglæde og trivsel på jobbet.  

 

Jeg taler ikke om den slags ”vejledning” man møder på jobcentre og i a-kasser landet over, hvor der sidder en mand med ølmave i en ternet skovmandsskjorte og fortæller, at du får karantæne i dagpengesystemet, hvis ikke du tager imod det tilbudte job som burgerdreng i McDonalds.

 

Jeg taler om karriereafklaring hos en coach, der ved, hvad vedkommende taler om. Sådan en coach fandt jeg efter lidt søgning på nettet i foråret, og jeg endte med at købe et forløb på fem sessioner.

 

Charlotte Gade, hedder hun, selvstændig karrierecoach siden 2018 med en baggrund som rekrutteringskonsulent og certificeret Life & Business Coach fra Sofia Manning og certificeret stressmentor og vejleder fra Psykologhuset.

 

Charlotte Gade har selv været i karrieremæssig vildrede og ved,  hvordan det er.  Hun arbejder ud fra et udgangspunkt om, at løsningen ligger inde i dig selv. Det handler om at finde ud af, hvem du selv er, hvad du interesserer dig for, og hvad der er vigtigt for dig i dit job.


Charlotte Gade hjælper med arbejdsglæde og trivsel
Charlotte Gade har en baggrund som rekrutteringskonsulent, hvilket var vigtigt for mig.

Det er der overraskende mange, der ikke er afklarede med, og det var jeg heller ikke selv. Jeg har altid vidst, hvad jeg ikke ville. Det har været sværere at finde ud af, hvad jeg ville, og hvad mine styrker var.

 

Og ikke mindst hvordan jeg fik sat det i spil i et job. Det var jeg ikke lykkedes særlig godt med indtil nu.

 

Det er sidst i april, da jeg med en smule uro i maven møder op til første session i hyggelige omgivelser på Vesterbro i København. Uden de store forventninger til mirakler men med en fast overbevisning om, at der skal ske noget nyt.

 

Vejen til arbejdsglæde og trivsel

Charlotte Gades metode er i bund og grund at hjælpe dig med at lave en struktureret og metodisk kortlægning af dig som menneske med fokus på karrieren. Kortlægningen fokuserer på fire områder; interesser, personlige styrker, værdier og faglige kompetencer.

 

De personlige styrker er din måde at tænke og agere på i jobbet. Dine værdier er de behov, du har brug for at få opfyldt. Ind imellem overlapper de hinanden.

 

Da vi mødes første gang, taler vi om mine interesser, og hun spørger venligt og nysgerrigt ind til mine valg – og fravalg. Hvad var jeg glad for at lave i min barndom? Hvorfor valgte jeg at bruge tid på noget, og ikke noget andet? Hvad gav det mig? Den slags. Vi når vidt omkring. Da jeg er gået hjem, samler Charlotte trådene til fem overskrifter.

 

Samme aften åbner jeg min computer og kigger i den arbejdsbog, som er et fælles dokument hun har oprettet og sendt et link til på e-mail. Øverst har hun noteret interesserne i prioriteret rækkefølge.

 

Mine interesser

Research (gå på opdagelse, rejse, udforske, interviewe, undersøge, analysere).

Skriftlige formidling

Mental sundhed

Fysisk aktivitet

Samfundet

 

Min opgave til session to er at kigge interesserne igennem og mærke efter, om de stemmer overens med mig. Det gør de, kan jeg mærke, bortset fra en enkelt detalje. Det går op for mig, at vejleder-rollen faktisk er vigtigere end det skriftlige, så jeg ender med at bytte rundt.

 

Jeg får også til opgave at udvælge fem personlige styrker ud af 24 mulige.

 

Det er psykologen Martin Seligman, grundlæggeren af Positiv psykolog, der har formuleret teorien om, at der findes 24 universelle styrker, der gælder for alle mennesker uanset køn, alder eller kulturel baggrund. Vi har alle styrkerne i os men i forskellig grad afspejlet i vores personlighed.

 

Mine personlige styrker

Nysgerrig

Omtanke

Vedholdende

Kreativ/ fantasi

Fair/ ærlig

 

Til session nummer to taler vi om styrkerne og prioriteringen af dem. Vi kigger også mine værdier efter i sømmene. Der findes rigtig mange værdier, og det kan være svært at rangordne dem.

 

I princippet kan du gøre det selv, men min erfaring er, at det hurtigt bliver noget kludder. Med kyndig vejledning fra Charlotte ender jeg med en prioriteret liste som nedenfor. Opgaven til session tre er at udvælge de værdier, som er vigtigst for, at jeg kan opnå glæde i mit arbejdsliv.

 

Mine værdier

Ordentlighed/ et højere formål

Mit indre legebarn (kreativitet, spænding, nørderi, fordybelse, eventyrlyst, nysgerrighed)

Frihed

Tryghed

 

Jeg bliver også bedt om at uploade mit cv i mappen og lave en liste med mine faglige kompetencer. Med to videregående uddannelser og et hav af småjobs i årenes løb har jeg en del formelle kompetencer i bagagen.


Det vigtige, når man gennemgår sine faglige kompetencer, er, at det er noget, man faktisk nyder at lave, og det er en af de ting, jeg har taget med efter mit forløb hos Charlotte Gade. Det er ikke det samme at være dygtig til noget, og at nyde det.

 

Mange af os kan rigtig meget og er dygtige til mange ting, men hvis man ikke nyder at bruge kompetencerne, er jobbet virkelig op ad bakke. Jeg var f.eks. en glimrende nyhedsjournalist (hvis jeg selv skal sige det), men jeg hadede det høje arbejdstempo og de overfladiske opgaver.

 

Det giver mening i dag, når jeg sammenligner med mine personlige styrker ”omtanke” og ”kreativ/ fantasi.” I et job som nyhedsjournalist på en travl redaktion er der ikke plads til omtanke eller kreativitet i særlig høj grad, men det kunne jeg ikke se dengang.  Der kunne jeg bare  mærke, at der var noget, der ikke føltes rigtigt.

 

Efter at have pløjet min fortid og mit cv igennem, ser listen sådan her ud.

 

Faglige kompetencer

Vejledning og rådgivning

Analyse

Research

Skriftlig formidling

 

Nu er det tid til alt det sjove. Efter tre hårde sessioner fordelt over en måneds tid er råmaterialet på plads. Jeg har afklaret mine kompetencer, interesser, personlige styrker og værdier.

 

Det næste skridt er at finde den røde tråd. Det er opgaven til session nummer fire, hvor jeg også bliver bedt om at beskrive den perfekte arbejdsdag.


Opgaven til den sidste og femte session er at researche stillingsopslag og virksomheder, jeg gerne vil arbejde for. Jeg skal også udtænke, hvordan et forløb kunne se ud, hvis jeg skal arbejde som selvstændig stresskonsulent. Hvilke tilbud har jeg på hylden med andre ord.


Mand har været til karriereafklaring
Sidste session hos karrierecoach Charlotte Gade er forbi, og jeg er på egne ben igen. Jeg glæder mig til at tage næste skridt, men først er der en sommerferie, der venter forude.

Jeg var hos Charlotte Gade sidste gang for en uges tid siden, hvor vi drøftede en plan for den videre vej frem. Jeg har fundet frem til tre karriereveje, jeg skal researche videre på. Alle tre matcher min vigtigste værdi, nemlig et højere formål.


Man kan også kalde det mening. Mening for mig er, at jeg med mine personlige styrker og faglige kompetencer kan gøre en forskel med noget, jeg synes er vigtigt. Mennesker er vigtigt for mig. De tre veje, vi sammen har fundet frem til er:

 

3 karriereveje

Arbejdsmiljøjournalist.

Arbejdsmiljø-konsulent.

Stressvejleder/ selvstændig stressvejleder.

 

I alle tre tilfælde handler det om at hjælpe mennesker. Om jeg kan få mine personlige styrker i spil, dvs. kreativitet, vedholdenhed og omtanke, og mine værdier som f.eks. frihed, er et spørgsmål om, hvordan det enkelte job er skruet sammen.

 

Det finder jeg først ud af, når jeg efter sommerferien begynder at dykke ned i de enkelte virksomheder indenfor arbejdsmiljørådgivning og medier, der beskæftiger sig med arbejdsmiljø. Der er stadig et stykke vej til målet, men de første spor er lagt.

 

Du kan læse mere om Charlotte Gade på hendes hjemmeside, hvor du også kan gå på opdagelse i en bunke interessante artikler om arbejdsliv, værdiafklaring og meget andet.

 

Læs også:

 



 

Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt. Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn eller send en e-mail med ris eller ros til ks@stressfar.dk.

 

98 visninger0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page