Er du også en af dem, der har svært ved at lade din mobiltelefon blive i lommen i mere end to minutter ad gangen? Har du hele tiden noget, du skal nå?
Krav der skal tilfredsstilles? Sådan er vi mange, der har det, og det er en pestilens for hjernen, fordi den aldrig får ro til at genoplade ordentligt.
Moderne mennesker er under beskydning døgnet rundt fra alle retninger. Fra chefen, fra ungerne der kræver is, fra konen, der forlanger blomster, fra skolen, fra genboen, der klager over at din kat har skidt i sandkassen. Alle vil have din opmærksomhed og ofte på en gang.
Kan du lide hvad du læser? Tilmeld dig Stressfars
nyhedsbrev her og få automatisk besked, når der er nyt om dine
favoritemner. Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn.
Smartphonen er en af de værste syndere. Denne afhængighedsskabende dims fra helvede, der råber på dig døgnet rundt. Smartphonen er en åben port til alverdens information og giver fri adgang til dopamin-fix dagen lang.
Ifølge læge og forfatter Imran Rashid bliver vores hjerner bombarderet med impulser og information i en grad, så digitalt informationsoverload i nær fremtid vil true vores helbred på linje med rygning, stress og alkohol.
Det har han skrevet bogen "SLUK - kunsten at leve i en digital verden" om, som jeg vil dykke dybere ned i i en kommende artikel.
Men nu til aktiviteterne, du kan bruge aktivt til stresshåndtering i din hverdag.
Stresshåndtering: 8 aktiviteter, der får din hjerne ned i gear:
1. Læg en ansigtsmaske
Hvis du ikke er bange for at ligne et fjols, så er ansigtsmasker en glimrende måde at slappe af på. Du kan eventuelt bruge dine børn som undskyldning, hvis du er mand. De vil elske det. Især hvis de må tage et billede af dig og lægge det på Facebook.
Det er simpelthen ikke muligt at lave andet, mens den klæbrige masse, der er smurt ud over dit ansigt, størkner. Der findes et hav af forskellige typer og mange af dem kan købes i små pakker med en enkelt behandling. De er kun et klik væk. Masker af chokolade.
Masker af mudder. Dybderensende Peel-Off ansigtsmasker med rensende naturligt kul. Masker med beriget saft fra appelsiner og hyaluronsyre. Du får baby-hud igen, lover producenterne: Naturligt ler sørger for at huden lindres og blødgøres. Renser huden og absorberer olie og urenheder. Masken fugter intenst, og poser under øjnene synes mindre. Hvad venter du på?
2. Læs poesi
Jeg er normalt til krimier og spændingslitteratur. Gerne med en seriemorder, der er tynget af barndomstraumer og hævner sig ved at save benene af tilfældige ofre som voksen. Problemet er, at den slags historier ikke får min puls ned. Tværtimod.
Da jeg var sygemeldt med stress for nogle år siden gik jeg derfor på jagt efter litteratur, jeg kunne læse uden at min puls gik amok. Det er overraskende svært at finde en bog, man gider at læse til ende men samtidig ikke er så spændende, at man får hjertestop.
”Kongens Fald” af Johannes V. Jensen og ”Hvad jeg taler om, når jeg taler om at løbe” af den japanske forfatter Haruki Murakami er glimrende bud på den slags bøger. ”Kongens Fald” er af Politikens og Berlingskes læsere i 1999 kåret til den bedste roman i det 20. århundrede, og det er en sproglig perle langt over spændingslitteratur-niveau.
Murakamis bøger er også velskrevne og tilmed underholdende. Og så til digtene. For nylig udgav min gode ven Niklas Press sin debutdigtsamling ”TÆNDT: Sex, kærlighed og andre fusere”, og den skulle jeg selvfølgelig læse, selvom digte aldrig har sagt mig særlig meget.
Niklas er en blændende skribent, der har noget på hjerte, og det er overraskende beroligende at sidde og bladre i en bog, hvor man ikke skal nå noget, men bare være, mens man læser. Et godt digt for mig er et digt, der siger mig noget på et eller andet plan.
Får nogle følelser frem, og det gør flere af Niklas´ digte faktisk. Især digtet ”Knust” kan jeg relatere mig til. Når man er gået på røven med stress føles det sært opmuntrende. Det lyder det sådan her:
Knust
Bliver en kostbar vase knust
har japanerne tradition
for at klinke
den med lim
iblandet guldstøv.
Ikke alene sætter det stumperne
sammen, det gør også
revnerne
hvor den har været slået
i stykker
til den mest værdifulde
del af vasen.
Jeg er ikke et skrøbeligt vrag. Jeg er GULDSTØV: Hurra.
3. Leg med Lego
Jeg elskede at lege med Lego som barn men bortset fra ganske få gange, hvor jeg har hjulpet ungerne med deres Lego, har jeg ikke gjort det siden. Hvorfor egentlig ikke? At ligge på gulvet omgivet af farvestrålende klodser mens man konstruerer et gigantisk tårn er både uforpligtende og totalt unyttigt.
Man ligger bare der og stabler klods på klods, mens tiden flyver afsted. At Lillesøster så sparker værket ned med et velplaceret frontspark lige inden spiret fæstnes og man er klar til at få taget pressefotos til Facebook er en af livets uretfærdigheder.
4. Køb en Mandala malebog til voksne
Mandala-tegninger er populært hos mange som et værn mod dagligdagens stress og jag. Tegningerne består af komplicerede motiver med symmetriske mønstre og figurer, der er så uoverskuelige at du simpelthen ikke kan andet end at fokusere på at farvelægge en mikroskopisk boks ud ad gangen.
Det er mere omstændeligt end at lægge et puslespil med 1000 brikker men du føler dig lidt som Picasso, når dit værk er færdigt. Smukt ser det ud og ligesom med lego er det en god aktivitet, når hjernen skal koble af.
5. Læg kabale
I de 11 måneder, jeg var sygemeldt med stress, kunne jeg i lange perioder stort set ikke andet end at lægge kabale, gå ture og lytte til wellness-musik. Jeg fik lagt ufattelig mange syv-kabaler, mens andre gik på bar eller i biffen. Fordelen ved at lægge kabale er, at du kun behøver et sæt spillekort og kan gøre det næsten hvor som helst.
6. Ud i naturen
Det her er en klassiker. Det meste af mit liv har jeg ikke været i nærheden af at eje en have, men jeg har opholdt mig en del i naturen, hvilket jeg holder meget af. Forskning har kortlagt, at mennesket har to typer af opmærksomhed, den målrettede og den spontane opmærksomhed.
Den målrettede opmærksomhed benytter vi bl.a., når vi opholder os i bymiljøer, hvor vi bombarderes med informationer, støj og tempo, der kræver, at vi til stadighed prioriterer og sorterer. Når vi er i den tilstand, trækker vi på det sympatiske nervesystem, i daglig tale kaldet kamp-flugt-systemet.
Stresshormonerne suser rundt i kroppen, og vi bruger masser af mental energi. Det kan ingen af os holde til i længden, og derfor har vi brug for mentale pauser. Det får vi i det parasympatiske nervesystem, ro- og hvile systemet. Her bruger vi den spontane opmærksomhed, som er ubegrænset og ikke kræver energi.
Dette kaldes også ”hvile i vågen tilstand” eller restoration. Det kan naturen hjælpe os med. Forskningen peger på, at især tre typer af naturrum i kombination har en stressdæmpende virkning. Naturen skal være artsrig, vild og opfattes som et fristed.
I Japan har man tradition for skovbadeture på japansk kaldet ”Shinrinyoku”. Ja, det lyder vildt underligt. Jeg ved det. Skovbadeture er udflugter i naturen med et terapeutisk sigte. Et japansk studie fra 2009 har vist positive effekter på stress og immunforsvaret af skovbadeture. Andre studier har rapporteret, at skovbadture reducerer spytcortisolniveauer, præfrontal cerebral aktivitet og blodtryk hos mennesker samt stabiliserer autonom nervøs aktivitet.
7. Lav havearbejde
Grav et hul, klip hækken eller slå græsset. Fysisk aktivitet er altid godt i den rette dosering og rutinearbejde i haven er ingen undtagelse. At grave huller kan være umanerlig kedeligt og i mange tilfælde totalt spild af tid, hvis du ikke skal bruge det til noget. Det er godt. Når du er stresset er du fokuseret på at være effektiv og nå en masse og anti-stress handler om det modsatte. Spild tiden. Vær doven. Nyd øjeblikket.
8. Klip dine tånegle
Enhver mand der klipper sine tånegle ved hvor svært det er at få den satans fod uden om maven, så man kan nå tåneglene med sine korte arme. Det kræver bevægelighed og balance og koncentration, så man ikke ved et uheld kommer til at klippe en af tæerne over med den lidt for store neglesaks.
Både balance, koncentration og bevægelighed er tilfældigvis nøgleelementer i f.eks. yoga. Det kræver fokus at opretholde en krævende kropspositur i længere tid og du er tvunget til at være i nuet. Du kan ikke klippe tånegle og balancere på et ben samtidig med at du er oppe i hovedet. Hvis du ikke er typen, der klipper dine tånegle kan du selvfølgelig også bare gå til yoga.
Hvad gør du, når du skal koble af? Skriv til ks@stressfar.dk Så deler jeg gerne ud af rådene.
Kan du lide hvad du læser? Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev her og få automatisk besked, når der er nyt om dine favoritemner. Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn.
Comments