Sten Svensson, hedder han. Han er hypnoterapeut, coach og mentaltræner og har 15 års erfaring i at hjælpe klienter af med alt fra stress til flyskræk og dårlige rygevaner. Metoden er en blanding af terapi og hypnose, og det har han så stor succes med, at kunderne strømmer til klinikken i Hillerød.
Sten Svensson tager imod i døren for enden af baggården, og vi går sammen op ad en smal trappe til første sal, hvor klinikken har til huse i en lille lys lejlighed med udsigt over slotssøen og Frederiksborg Slot i baggrunden.
Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt.
Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller
LinkedIn eller send en e-mail med ris eller ros til ks@stressfar.dk.
Det er herfra Sten Svenssons professionelle verden udspringer, og herfra han driver sin forretning under navnet Hypnohuset og tager imod klienter hver uge.
Hypnoterapi er ikke showhypnose
Når de fleste tænker på hypnose, tænker de på showhypnose, som er hypnose, der har til formål at underholde. Danske Jan Hellesøe er et eksempel på en showhypnotisør.
”Men showhypnose er illusion,” forklarer Sten Svensson.
”De, som bliver inviteret op på scenen, vil helt automatisk vil forsøge at leve op til hypnotisørens forventninger under et hypnoseshow. Når der bliver sagt ”sov” så gør forsøgspersonerne alt for, at det skal se ud som om de sover fordi de forventer, at de skal agere som hypnotiserede. Det, jeg laver, er terapeutisk hypnose,” fastslår han.
"Det der adskiller showhypnose fra terapeutisk hypnose er, at jeg ikke kan få nogen til at gøre noget, de ikke vil.”
Kan ikke eller vil ikke?
”Kan ikke.”
Terapeutisk hypnose er ifølge Sten Svensson i familie med mentale teknikker som visualisering og bekræftelser, som i mange år har været benyttet til mentaltræning af elitesportsfolk. Bekræftelser kaldes også affirmationer.
I en terapeutisk session udgør hypnosen ikke behandlingen i sig selv men den åbner døren til det ubevidste sind, så terapien kan trænge igennem sindets forsvarsmekanismer. Som al anden terapi handler hypnoterapi om at ændre på uhensigtsmæssige, ofte årtier gamle, tankemønstre, og det kan hypnosen bidrage til.
Baggrund indenfor HR
Sten Svensson har ikke altid været terapeut, men mennesker og deres personlige udvikling har været en drivkraft for ham hele hans arbejdsliv.
Han har en baggrund som topchef indenfor HR i en større virksomhed og har i en årrække været selvstændig konsulent, hvor han arbejdede med ledelsesrådgivning, lederudvikling og salgstræning.
Det satte finanskrisen en brat stopper for. Pludselig var der ingen kunder, og så måtte han finde på noget nyt.
Valget faldt på arbejdet som terapeut, hvor han kunne bruge de coachingredskaber han var fortrolig med fra HR-verdenen. Den 2-årige uddannelse som hypnoterapeut havde han taget nogle år forinden, mens han stadig arbejdede med HR.
”Jeg var storryger på det tidspunkt men ville gerne stoppe med at ryge. Jeg fandt en hypnoterapeut i Roskilde, og han startede med at spørge, om jeg var motiveret. Selvfølgelig var jeg ikke det, tænkte jeg. Ellers var jeg jo stoppet med at ryge for længe siden. Det var der, jeg stiftede bekendtskab med hypnoterapi første gang.” Og den dag i dag er han fortsat røgfri, så noget, skete der den dag.
Hypnose mod angst og stress
I de 15-17 år Sten Svensson har drevet klinikken, er hypnose mod angst og stress begyndt at fylde stadig mere. ”Jeg vil tro, at 75-80 procent af det, jeg laver, er relateret til stress eller angst. Her taler vi om hele paletten af angst, altså også fobier,” forklarer han.
Alvorlige stress- og angsttilstande og depression har ofte rod i uforløste traumatiske oplevelser, der ligger og laver ballade i det ubevidste sind. Det er det, som af nogle forskere betegner som skjult stress.
Sindet er sådan indrettet, at hver gang vi udsættes for en oplevelse, der minder om det glemte traume, blusser det op igen. Ofte uden at vi er bevidste om årsagen. For at slippe af med symptomerne er vi altså nødt til at fjerne traumet.
Stress er en trancetilstand
Ifølge Sten Svensson kan man sammenligne den traumatiserede tilstand med at være i trance. ”Når vi er i psykisk krise, kan det føles som at være et skridt ved siden af sig selv eller som at være i en glasklokke. Det er fordi oplevelsen, bringer os i trance uden at vi er bevidste om det. Hvis ikke vi bliver talt tilbage vil vi blive ved med at være i ubalance. Det er det, terapi kan, hjælpe os til at blive hele og samlede igen.”
Når Sten Svensson arbejder med sine klienter, begynder behandlingen i det øjeblik, klienten træder ind ad døren og sætter sig i sofaen. Her lægges kimen til terapien.
Ved den første session vil de fleste, der ikke har prøvet det før, være en smule på vagt. Anden gang er man mere tryg ved, hvad der skal ske, og så går det hurtigere med at komme ind i trancetilstanden.
Vejen ind i trancetilstanden kaldes for induktion. Klienten tager plads i lænestolen foran vinduet og får besked på at fokusere med et blødt blik på de irgrønne tage og slanke spir, der knejser stolt fra slottet på den modsatte bred.
Når klienten er i trance begynder selve behandlingen, som bygger på suggestioner eller forslag til at ændre tankemønstre eller opløse gamle traumer.
”Her arbejder vi bevidst med det ubevidste sind. Det fantastiske ved det ubevidste sind er, at vi kan huske alt, så når klienten guides tilbage, kan vi finde tilbage til de begivenheder, der har udløst ubalancen,” siger Sten Svensson. ”Når årsagen til traumet er fundet, kan vi bearbejde den. Derefter går vi ind og visualiserer den ønskede tilstand.”
Målet er ikke i sig selv at klienten kommer i dyb trance, understreger han. Målet er at få fat i de tankemønstre, terapeuten ønsker at arbejde med.
Alle kan hypnotiseres
Ifølge Sten Svensson virker hypnoterapi på alle, og vi bruger det alle sammen hele tiden. Når vi f.eks. slentrer ned ad et forretningsstrøg og bliver bombarderet med indtryk, er det ubevidste sind hele tiden på arbejde, uden at vi gør noget for det.
Klienten behøver heller ikke at tro på det, for at det virker, men der skal være en god kemi mellem terapeut og klient. ”Forudsætningen er, at der er en grundlæggende tillid.”
Hvordan ved du, at klientens problem er løst?
”Det kan man aldrig vide med sikkerhed. Men man kan spørge ind til, hvordan klienten har det nu sammenlignet med før. Af og til benytter jeg også spørgeskemaer. Generelt har jeg det princip, at klienten skal opleve en mærkbar forandring senest efter fem behandlinger. Min erfaring er, at der ikke er nogen, der ikke oplever fuld effekt efter fem gange. Nogle kommer så tilbage et halvt år senere for at få en booster eller fordi, de har fået et nyt problem,” forklarer Sten Svensson.
”Man kan se en behandling med hypnoterapi som en oprydning men en behandling varer kun så længe, du ikke går ud og skaber noget nyt rod.”
Skyldes væksten i stress-relaterede klienter en generel tendens i samfundet eller at det er blevet mere accepteret at søge hjælp, når man har ondt i sjælen?
”Det er svært at sige. Men for en del af de mennesker, der kommer til mig, handler det i virkeligheden om nogle generelle omstændigheder i deres liv, der er i ubalance. Hvis du bliver ved med at gå imod det, du inderst inde vil, så går det galt på et tidspunkt,” siger Sten Svensson.
”Det handler i virkeligheden om, at mange ikke lever op til deres egne værdier i forhold til, hvordan de vælger at leve deres liv. Det kan både være i forhold til job og ting i privatlivet, hvor folk lever på en måde, som de dybest set ikke trives med."
Du kan læse mere om Steen Svensson og hypnoterapi på Hypnohusets hjemmeside.
Vil du vide mere om hvad forskningen siger om hypnose kan du læse Videnskab.dks artikel Hypnose: Det viser forskningen om effekten.
Læs også:
Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt. Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn eller send en e-mail med ris eller ros til ks@stressfar.dk.
Comments